- Hjem
- ➜
- Hvem er vi?
- ➜
- Søre Teigen
Møt Anne Beate og Ole Petter fra Søre Teigen
Hei! Velkommen til Søre Teigen
Uvdalsbonden sin representant i Nore.Søre Teigen ligger sånn passelig opp i dalsiden, vestvendt med kveldssol og flott utsikt over Norefjorden, Eidsfjell og fjellene rundt. Kjører en opp grendeveien ved Numedals eneste tunnel på «40en» (et par km nord for Norefjordkrysset) og følger den innover, vil en se hyggelige gårdstun, vakre hus, en fantastisk utsikt og ikke minst gårder i full drift. Teigengårdene ligger midt oppi her og Søre Teigen kommer dere boms igjennom. Pass opp -bikkja ligger i veien og en og annen kalv eller and har nok og forvilla seg uti. Ønsker meg et veiskilt jeg, der det står: «Levende gårdstun» eller noe lignende
Her driver altså vi
– Ole Petter og Anne Beate, samt yngre generasjon på vei inn i drifta. Vi driver et allsidig gårdsbruk der vi legger vekt på bruk av gårdens og utmarkas ressurser. Vi liker å titulere oss som melke- og ammekubønder, men har og høner, geiter, kaniner, et par hester, ender samt kattene og bikkjene på foringslista vår. Altså et yrende liv fra morgen til kvelds.
Jordene er bratte og passer best for grasproduksjon og beitedyr. Skogen strekker seg østover helt til Eggedalsdelet. Vi har et par setrer, med koselige seterbuer, og setervoller som nyttes til beite.
Gården har vært i slekta vår i generasjoner. Noen av bygningene har stått her siden 1600- tallet, andre har kommet etter hvert. Kom gjerne innom. Se, lukt og kjenn et ikke helt moderne gårdsbruk i full drift.
Melkeproduksjon er hovednæringen vår. Melkekyra beiter på jordene her hjemme på gården. Kommer inn i fjøset til melking morgen og kveld.
Alle kalvene her blir født på våren og sommeren. De får dermed en god start i livet med sommervarme og mye lek og opplevelser utendørs.
Året etter, altså året de er «ungdyr» får de nyte livet i skogen og får komme seg til seters og gjøre seg fete.Ammekuflokken vår består hovedsakelig av dølafe. En gammel utrydningstrua, «verneverdi til tusen», norsk storferase. Ei lita, herlig ku som er nøysom, utnytter beitet godt, har et godt lynne og passer utmerket til å gå i skogen her.
Dølafeene får gå ute hele året hvis de vil. Beiter smakelige urter, ville vekster, lauv og kratt i utmarka. Vinteren igjennom spiser de lokalt produsert grovfor.
De får bittelitt kraftfor innimellom, mest for hyggens skyld. Hovedsakelig er de grasforet. Kalvene går sammen med mor frem til naturlig avvenning ved 8-9 mnd. alder. Oksekalvene kastreres, så de kan være sammen med resten av flokken og nytte utmarka helt frem til slakt om lag 18 mnd gamle. Tilveksten til dølafeet er en del lavere enn på de moderne rasene. I og med at oksene kastreres, vokser de av den grunn og noe saktere. Til gjengjeld får vi et finfibret kjøtt med mye marmorering og en fyldig, god smak. Virkelig en smaksopplevelse!
Kr 700 pr natt
Fra kr 7 000 pr person pr uke
Fra kr 600 pr natt